Uložit do nákupního seznamu
Vytvořit nový nákupní seznam

Lze kožené boty prát v pračce?

2024-07-18

Boty vyžadují náležitou péči. Pokud se o tento aspekt postaráme, budou nám sloužit po dlouhou dobu. Obuv je v přímém kontaktu s blátem, prachem, zemí, trávou a sekrety lidského těla, jako je pot a kožní maz. Pravidelné čištění obuvi pomáhá vyhnout se hlubokému znečištění. Bohužel se někdy objeví v důsledku neočekávaných srážek nebo jiné události. Navíc se postupem času v úzkých a těžko přístupných štěrbinách hromadí různé druhy nečistot. Mnoho lidí si klade otázku, zda lze kožené boty prát v pračce. V našem článku rozptýlíme pochybnosti.

Obsah:

  • Lze kožené boty prát v pračce?
  • Wie kann man Lederschuhe in der Waschmaschine waschen? Schritt für Schritt
  • Škodí praní bot pračce?

Lze kožené boty prát v pračce?

Praní bot v pračce není dobré řešení. Oblíbené tenisky, tenisky, balerínky nebo kozačky se mohou poškodit. Existuje riziko, že poškozené, zdeformované, zabarvené a uvolněné boty budou z bubnu odstraněny. Navíc praní bot v pračce nás zbavuje práva na reklamaci. Výrobce je nepřijme do opravy, pokud byla závada způsobena nesprávnou péčí.

Lze kožené boty prát v pračce? Odborníci zdůrazňují, že by se to nemělo dělat. Kůže, semiš a nubuk jsou extrémně jemné materiály. Mohou se snadno poškodit kontaktem s vodou, pracími prostředky a bubnem pračky. Dokonce nám hrozí, že si potrháme kůži.

Dámskou a pánskou obuv z přírodní kůže čistíme kartáčkem a specializovanými přípravky vybranými podle druhu materiálu. Existuje důvod, proč jich bylo vyvinuto tolik. Výrobky pro lícovou kůži nebudou fungovat pro semiš. No, musíme také používat správný zubní kartáček. Silné a tvrdé štětiny mohou poškodit jemnou strukturu semiše. V případě lícové kůže poskytuje požadovaný lesk.

Jak jsme již zmínili, odborníci nedoporučují prát boty v pračce. Můžete to však udělat na vlastní nebezpečí. Pokud boty již nejsou předmětem reklamace, protože od nákupu uplynuly 2 roky, pokuste se jim vrátit jejich bývalou slávu.

Nejnižší riziko je spojeno s praním bot z ekokůže. Syntetická vlákna jsou odolnější vůči mechanickému poškození. Bohužel mohou také ztratit svou užitečnost při praní. Hrozí také, že se podrážka utrhne. Když boty nepodléhají reklamaci a jsou ve špatném stavu, nemáte moc co ztratit. Využijte podrobné rady uvedené dále v článku.

Jak prát kožené boty v pračce? Krok za krokem

Obuv se používáním zašpiní. Pokud jej chcete nadále používat, musíte jej vyčistit. K tomuto účelu se doporučuje použít štětec a vhodný přípravek. Bohužel někdy tato ošetření nepřinášejí očekávané výsledky. V takové situaci vyvstává otázka: jak prát kožené boty v pračce?

Rádi bychom ještě jednou zdůraznili, že semiš, nubuk a lícová kůže by se tímto způsobem neměly čistit. To může mít za následek trvalé a nevratné poškození. Do bubnu však můžete hodit tenisky, tenisky a tenisky ze syntetické kůže, na které se již reklamace nevztahuje.

  1. Aby nedošlo k poškození pračky, je nutné boty předem vyčistit. Odstraňte kameny, které pronikly dovnitř bot a zůstaly zapuštěné ve štěrbinách podešve.
  2. Vyčistěte si boty kartáčkem a speciálním přípravkem. Snažte se zbavit co největšího množství nečistot.
  3. Vyjměte tkaničky a vložky z bot.
  4. Hoďte boty do pračky a zvolte jemný program bez odstřeďování. Nastavte teplotu na nízkou, doporučuje se 30 stupňů Celsia.
  5. Jak prát kožené boty v pračce? K tomuto účelu použijte univerzální tekutinu, kterou používáte každý den.
  6. Nepoužívejte aviváž, protože může rozpustit lepidlo, které připevnilo podrážku.
  7. Po vyjmutí bot z pračky dovnitř vložte staré noviny – nejlépe funguje recyklovaný papír. Sklady kříd špatně absorbují vlhkost. Pravidelně je vyměňujte za čisté, abyste zabránili vzniku plísní.
  8. Vysušte boty přirozeně na vzduchu. Nevystavujte je však slunci. Nedávejte je ani na radiátor. Proces sušení nesmí být urychlován pomocí elektronických zařízení.
  9. Když jsou boty suché, odstraňte noviny, které udržovaly boty ve tvaru. Vložte do nich vložky a tkaničky.

Škodí praní bot pračce?

Už víte, že praní bot v pračce může poškodit vaše boty. Toto řešení se nedoporučuje pro přírodní lícovou kůži, semiš a nubuk. Obvykle je možné tímto způsobem odstranit odolnou špínu z tenisek a tenisek. Nejlepší je prát šité boty, ne lepené. Při nízkých teplotách však existuje šance, že se nic špatného nestane. Škodí praní bot pračce?

Vše záleží na tom, jak si boty připravíte, jaký program zvolíte a jaké prací prostředky použijete. Pokud z bot neodstraníte kamínky, písek a nečistoty, může dojít k poškození bubnu. Pokud nastavíte příliš vysokou teplotu, boty se poškodí, což někdy způsobí nefunkčnost pračky. Použití aviváže někdy způsobí, že se podrážka nerozlepí. Takto uvolněné chemikálie představují pro zařízení hrozbu.

Dnes má mnoho praček speciální program na čištění obuvi. Vyplatí se jej používat, abyste snížili riziko poškození domácího vybavení, které obvykle stojí více než nové boty.

Doporučeno pro vás

Soubory cookie používáme ke správnému fungování webových stránek, k nabízení sociálních funkcí, analýze návštěvnosti a provádění marketingových aktivit – jak ze strany nás, tak našich Důvěryhodných partnerů. Více informací naleznete v zásadách ochrany osobních údajů. Přijetím této zprávy souhlasíte s jejich uložením na váš počítač. Podmínky uložení nebo přístupu k nim můžete určit kliknutím na záložku „Konfigurace souhlasů“. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat vymazáním cookies z prohlížeče na koncovém zařízení.
Close
pixel