Uložit do nákupního seznamu
Vytvořit nový nákupní seznam

Jak odstranit škrábance na patentkách?

2024-08-05

Lakované boty mají spoustu kouzla a obvykle je nosíme na větší příležitosti, včetně svateb a průmyslových akcí. Nelze jim upřít eleganci a šik. Jejich kůže je pokryta speciální, lesklou vrstvou, která odráží světlo a umožňuje nám pocítit trochu luxusu. Tento typ obuvi osloví milovníky glamour stylu. Vyžaduje však náležitou péči, protože se může snadno poškodit. Ukážeme vám, jak odstranit škrábance na lakovaných botách.

Obsah:

  • Škrábance na lakovaných botách – odkud pocházejí?
  • Poškrábané laky – dají se nějak opravit?
  • Jak odstranit škrábance na patentkách?
  • Lakované boty – péče jako způsob, jak se vyhnout poškrábání

Škrábance na lakovaných botách – odkud pocházejí?


Dámské lakovky se budou skvěle hodit na silvestrovské večírky, karnevalové plesy, svatby i rande. Krásně odrážejí světlo dopadající na jejich povrch, což dodává našemu outfitu nádech nesmrtelné elegance. Bohužel tento typ obuvi je extrémně citlivý na mechanické poškození. Své oblíbené lodičky, mokasíny, balerínky, mokasíny nebo vysoké podpatky snadno poškrábeme. Navíc se na nich rychle hromadí špína, což je dobře vidět, protože pleť zmatňuje.

Škrábance na lakovaných botách vznikají za různých okolností. Ne vždy máme kontrolu nad každým pohybem. Stává se, že se nám vysoké podpatky nebo lodičky zachytí o úlomek obrubníku, židli v autobuse nebo stůl, u kterého v restauraci večeříme. Někdy se na kůži dostane malé zrnko písku a poškodí vrstvu laku, která botám dodává zrcadlový lesk. Navíc můžeme boty poškrábat ostrým okem prstenu při nazouvání nebo zouvání. Jak vidíte, pravděpodobně nevědomky poškozujeme lesklou vnější vrstvu, což má za následek matení materiálu. Později v článku vám řekneme, jak odstranit škrábance na patentkách.

Poškrábané laky – dají se nějak opravit?


Poškrábané lakované boty ztrácejí své kouzlo, protože jsou místy fádní a už nevypadají tak upraveně jako na začátku. Jejich vady se stávají ještě nepříjemnější, protože zmíněná obuv se nejčastěji nosí na větší příležitosti. Každý z nás chce vypadat dokonale ve srovnání s ostatními hosty pozvanými na svatbu nebo karnevalový ples. Neznamená to ale, že poškrábané lakované boty můžete pouze vyhodit a vyměnit za novější model. Přišli byste tak nejen o peníze, ale také byste plně nevyužili stávající zdroje, což by bylo neekologické.

Můžete zkusit uložit své oblíbené boty a vrátit jim zrcadlový lesk. Nejsnáze se opravují, když jsou změny relativně malé. Pak stačí použít speciální korektor, který seženete v obchodech s obuví. Jde o profesionální přípravek, který pleť opět rozzáří. Pamatujte, že neskryje žádné řezy. Existují také domácí prostředky na poškrábané laky na nehty, které jsou popsány dále v článku.

Jak odstranit škrábance na patentkách?

Občas nemáme doma obchod, kde by prodávali profesionální korektory na lakovky, ale musíme akutně vyrazit na důležitou oslavu. Takovým nouzovým situacím je lepší předcházet pravidelnou kontrolou krabic od bot a posuzováním jejich stavu. Bohužel na to často zapomínáme kvůli únavě a příliš mnoho povinností. Jak odstranit škrábance na lakovaných botách pomocí domácích metod?

Sáhněte po odlakovači bez acetonu. Pamatujte, že toto není řešení doporučené výrobci obuvi. To znamená, že pokud se na něj vztahuje záruka, je lepší zvolit profesionální korektor. V opačném případě riskujete poškození pokožky a vaše případné reklamace nebudou uznány.

Bezacetonový odlakovač je poměrně silný přípravek, proto jej nejprve naneste na nenápadné místo, abyste zkontrolovali, zda nepůsobí nežádoucím způsobem s pokožkou. Pokud test projde, sáhněte po vatovém tamponu. Použijte jej k přesné aplikaci odstraňovače na stávající škrábance.

Lakované boty – péče jako způsob, jak se vyhnout poškrábání


Přestože se nejčastěji ptáme, jak odstranit škrábance na lakovaných botách, stojí za to podniknout kroky, které zabrání jejich vzniku. V případě tohoto typu obuvi je důležitá především péče. Lakované boty by se měly čistit po každém použití. K tomu sáhněte po měkké utěrce z mikrovlákna a zkuste ji mírně navlhčit vodou. Poté z lakované kůže setřete případné nečistoty. Nakonec odstraňte zbývající vlhkost čistým hadříkem.

Lakované boty potřebují správnou hydrataci, aby byly chráněny před prasknutím a poškrábáním. Sáhněte po profesionální přípravě. V prodejnách obuvi najdete kosmetiku na patentky, která navrací pokožce optimální úroveň hydratace a lesku. Pokud přípravek právě došel a boty jste právě vyprali, použijte kosmetickou vazelínu nebo krém na ruce. Pomocí měkkého hadříku z mikrovlákna rovnoměrně rozetřete změkčovadla po povrchu lakované obuvi.

Pamatujte, že tento typ obuvi nikdy nečistěte kartáčem nebo houbou, protože to může způsobit škrábance. Vždy používejte měkké hadříky z mikrovlákna, flanelu nebo bavlny. V rámci filozofie zero waste můžete plechy s otvory rozstříhat na hadříky

Doporučeno pro vás

Soubory cookie používáme ke správnému fungování webových stránek, k nabízení sociálních funkcí, analýze návštěvnosti a provádění marketingových aktivit – jak ze strany nás, tak našich Důvěryhodných partnerů. Více informací naleznete v zásadách ochrany osobních údajů. Přijetím této zprávy souhlasíte s jejich uložením na váš počítač. Podmínky uložení nebo přístupu k nim můžete určit kliknutím na záložku „Konfigurace souhlasů“. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat vymazáním cookies z prohlížeče na koncovém zařízení.
Close
pixel