Uložit do nákupního seznamu
Vytvořit nový nákupní seznam

Jak čistit kožené sandály? Tipy pro péči

2024-07-04

Dámské kožené sandály vám umožní cítit se pohodlně i v tom nejteplejším počasí. Jejich přírodní materiál je dokonale prodyšný a umožňuje odvádět vlhkost od nohou. Tím zabraňuje jejich nadměrnému pocení a vzniku nepříjemného zápachu. Neobuté boty přicházejí do přímého kontaktu s lidským tělem. Objevují se na nich také skvrny od hlíny, bláta nebo trávy. Při intenzivním používání letní obuvi je třeba se skvrnami počítat. Jak čistit kožené sandály a vypadat vždy upraveně? Na co byste měli pamatovat, abyste si oblíbenou obuv nezničili nesprávnou péčí?

Obsah:

  1. Jak čistit kožené sandály?
  2. Kožené sandály versus semišové sandály - rozdíl v péči
  3. Jak se čistí kožené sandály uvnitř?
  4. 3 tipy na čištění kožených sandálů
  5. Domácí způsoby čištění sandálů
  6. Jak se zbavit nepříjemného zápachu uvnitř?
  7. Lze sandály prát v pračce?

Jak čistit kožené sandály?

Dámské sandály často provázejí ženy po celé léto i na konci jara. Stojí za to zajistit, aby vždy zaujaly svým neporušeným vzhledem a vydržely několik sezón. K tomu napomáhá správná péče. Jak čistit kožené sandály?

Přestože na internetu lze najít mnoho řešení, je třeba mít na paměti, že tento typ obuvi nesnáší příliš dobře kontakt s vodou. Suché nečistoty, jako je hlína nebo písek, nejlépe odstraníte kartáčem s měkkými štětinami.

Dámské semišové sandály vyžadují zvláštní péči, protože jejich struktura je velmi náchylná k vytahání a mechanickému poškození. Prodejny obuvi nabízejí speciální kartáče na pečlivé vyčesávání suchých nečistot.

Kožené sandály vs. semišové sandály - rozdíl v péči
Jak čistit kožené sandály? Je obtížné poukázat na univerzální řešení, protože hodně záleží na typu materiálu, ze kterého byly ušity. O nubuk, lícovou kůži a semiš se pečuje mírně odlišně s ohledem na jejich vlastnosti.

Jak čistit semišové sandály? Odstraňování nečistot se provádí bez použití vody, protože voda zanechává na tomto ušlechtilém typu kůže skvrny. Kromě toho může přispět k deformaci obuvi. Sandály je třeba důkladně pročesat speciálním kartáčem. Poté se vzniklé skvrny vyčistí pomocí čisticího prostředku na semiš. Jejich složení bylo pečlivě vybráno, a proto chrání obuv před poškozením.

Přestože sandály z plnozrnné kůže nejsou tak choulostivé jako semiš, je třeba i zde dbát na opatrnost. Nejprve seškrábněte suché nečistoty tak, že sáhnete po kartáčku s měkkými štětinami. Pokud jsou na celozrnné kůži stále patrné skvrny, které pronikly hlouběji, vyplatí se je otřít vlhkým hadříkem. Někteří lidé rozpustí ve vodě malé množství šedého mýdla a vzniklý roztok pak použijí k čištění sandálů. Nakonec je otřou čistým bavlněným hadříkem a nechají je přirozeně uschnout. Důležité je, aby obuv z obilné kůže nebyla na slunci, ale na stinném místě.


Sandály na podpatku navíc vyžadují čištění jehlového podpatku nebo bloku. Nárt je oblast, kde se často hromadí nečistoty. Obvykle je stačí odstranit vhodným kartáčkem. Někdy je třeba je otřít vlhkým hadříkem. O podpatky čalouněné semišem je třeba pečovat mimořádně šetrně a vyvarovat se kontaktu s vodou.

Jak vyčistit kožené sandály uvnitř?

Venkovní obuv přichází do přímého kontaktu s lidským tělem. Na jejich stélkách se někdy usazují zbytky potu, kožního mazu a prachu. Vznikají na nich také skvrny od jídla, které nechtěně ukápne na nohy. Jak čistit kožené sandály uvnitř? Vyplatí se věnovat pozornost materiálu stélky. Platí zde podobná pravidla jako v předchozím odstavci.

Stélky vyrobené ze zrnité kůže často stačí otřít vlhkým hadříkem. Důležité je, aby z něj nekapala voda. Někteří lidé k tomuto účelu používají kuchyňský čisticí prostředek a jeho drsný povrch, který byl minimálně navlhčen pod kohoutkem. Opatrností při tření je možné zbavit se skvrn z podšívky obuvi.

Semiš je vhodné ošetřit speciálními přípravky dostupnými v prodejnách s obuví. Ty odstraní nečistoty z podšívky a vnější strany sandálů, aniž by je poškodily.

3 tipy na čištění kožených sandálů

1. Dámské kožené sandály mohou vydržet několik sezón, pokud jim věnujete trochu péče a pozornosti. Mnoha skvrnám lze předejít tím, že obuv ochráníte impregnací. Tu doporučujeme aplikovat před prvním použitím obuvi. Tento úkon by se měl pravidelně opakovat. Ošetřené dámské sandály nejenže zůstanou odolné vůči nasáknutí skvrn, ale také lépe odolávají kontaktu s nečekaným deštěm.

2. Jak čistit kožené sandály? Nejlepší je používat osvědčené rady a přípravky. V případě celokožené obuvi se vyplatí pořídit si leštěnku v odstínu co nejbližším obuvi. Jeho použitím jednou týdně prodloužíte životnost sandálů. Leštidla obsahují látky, které kůži hydratují a zvyšují její pružnost. Díky tomu netrpí mechanickým poškozením, mimo jiné nepraská. Vyleštěné sandály se navíc krásně lesknou a vypadají jako nové.

3. Ženy, které si při přípravě do práce všimnou na kožených sandálech drobných skvrn, se je mohou pokusit odstranit gumičkou na tužky. Vyplatí se dbát na to, aby byla bílá, protože v případě, že je barevná, hrozí odbarvení obuvi.

Domácí způsoby čištění sandálů

Sandály na platformě jsou v této sezóně silným trendem. Jejich platforma se snadno ušpiní a poškrábe. Usazuje se na ní prach, hlína a písek. Pokud je vyrobena z gumy nebo plastu, jednoduše ji otřete vlhkým hadříkem. Špička espadrilek je vyrobena z charakteristického opletu, který se může snadno poškodit. Doporučujeme z něj odstranit nečistoty kartáčkem na zuby s velmi měkkými štětinami.

Kožené sandály - jak vyčistit tento typ obuvi pomocí domácích prostředků? Podšívka letní obuvi je v přímém kontaktu s chodidlem, takže často nasákne nepříjemné pachy. Vlivem bakterií získává pot a maz nepříjemný zápach. Ty lze odstranit nasypáním jedlé sody do sandálů. Ta vykazuje antibakteriální i protiplísňové vlastnosti. "Zásyp" je třeba nechat v botách přes noc. Ráno se jí jednoduše zbavíte tak, že ji ze sandálů vyklepete nebo sáhnete po vysavači s vhodnou hubicí.

Jak se zbavit nepříjemného zápachu uvnitř?

Jak vyčistit sandály uvnitř, když o sobě dává vědět nepříjemný zápach? Doporučuje se několik řešení. Jedno z nich je založeno na použití kočičího steliva. To nepříjemný zápach pohltí. Jednoduše jej na několik hodin umístěte dovnitř sandálů.

Existují speciální deodoranty do bot, které se nastříkají dovnitř obuvi. Je dobré je použít před každým nazutím sandálů. Zabraňují množení bakterií a plísní. Kromě toho zanechávají svěží vůni. Současně je vhodné nohy často mýt a chránit je antiperspirantem. Ten snižuje vylučování potu.

Více informací o tom, jak se zbavit zápachu z bot, najdete v našem dřívějším příspěvku na blogu.

Lze sandály prát v pračce?

Praní obuvi v pračce se stalo velmi oblíbeným řešením. Nemělo by se však používat pro kožené sandály. Hrozí totiž riziko, že se obuv rozmotá, zdeformuje a poškodí materiál, ze kterého je vyrobena. Kontakt s vodou a pracími prostředky se nedoporučuje, stejně jako odstřeďování. Jak čistit sandály? Vyplatí se používat metody uvedené v tomto článku.

 

Přečtěte si také:

Soubory cookie používáme ke správnému fungování webových stránek, k nabízení sociálních funkcí, analýze návštěvnosti a provádění marketingových aktivit – jak ze strany nás, tak našich Důvěryhodných partnerů. Více informací naleznete v zásadách ochrany osobních údajů. Přijetím této zprávy souhlasíte s jejich uložením na váš počítač. Podmínky uložení nebo přístupu k nim můžete určit kliknutím na záložku „Konfigurace souhlasů“. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat vymazáním cookies z prohlížeče na koncovém zařízení.
Close
pixel