Uložit do nákupního seznamu
Vytvořit nový nákupní seznam

Jak čistit boty uvnitř? Odstraňte z nich nepříjemný zápach!

2024-08-05

Když naše oblíbené kozačky, sandály, tenisky, tenisky nebo balerínky začnou nepříjemně zapáchat, přemýšlíme, jak vyčistit vnitřek bot. Nepříjemný zápach bere radost z jejich nošení. Ve společnosti jiných lidí se cítíme nepříjemně a také hanebně a trapně. Častým problémem je nepříjemný zápach. Obuv jej absorbuje, když se naše nohy potí, a produkovaný sekret se stává živnou půdou pro bakterie a plísně. Část z nich se množí na kožním mazu, který se v této části těla také tvoří. Poradíme vám, jak osvěžit vnitřek bot, abyste je mohli stále používat.

Obsah:

  • Kdy byste měli vyčistit boty uvnitř?
  • Čím byste měli vyčistit vnitřek bot?
  • Jak čistit boty uvnitř?
  • Jak vyčistit vnitřek kožených bot?
  • Jak osvěžit boty uvnitř doma?
  • Zkuste vyčistit vnitřek bot jedlou sodou

Kdy byste měli vyčistit boty uvnitř?


Pravidelné čištění bot je nutností. Většinou se omezíme na otírání jejich vnější části specializovaným přípravkem. Zbavíme se pak zbytků písku, bahna, trávy a prachu. Zapomínáme však na péči o stélku, která je v přímém kontaktu s naším chodidlem, a proto absorbuje různé sekrety. Pot a kožní maz jsou živnou půdou pro mnoho patogenů. Živí se jimi bakterie a plísně, což má za následek tvorbu látek s nepříjemným zápachem. Kdy byste měli vyčistit boty uvnitř?

  • Nepříjemný zápach by nás měl přimět k osvěžení vložek a hran uvnitř bot. Obecně ukazuje na množení potenciálně patogenních mikroorganismů, které je třeba eliminovat. K tomuto účelu můžete použít specializované přípravky nebo domácí prostředky.
  • Viditelná špína se často usazuje v botách, když jdeme u řeky, na louce a v lese, což znamená, že jsme v těsném kontaktu s přírodou. Do bot se pak dostane hlína, písek a tráva. Vzhledem k tomu, že naše nohy vylučují pot a maz, tyto nečistoty ulpívají na vložkách. Často je obtížné je odstranit.
  • Nadměrné pocení nohou je stav, který způsobuje nasycení obuvi nepříjemnými pachy. Podporuje množení bakterií a plísní. Doporučuje se používat antiperspiranty na nohy. Inhibují činnost potních žláz, což udržuje naše nohy v suchu a boty bez nepříjemných pachů.
  • Obuv z nekvalitních syntetických materiálů nepropouští snadno vzduch a neodvádí vlhkost. Díky tomu se rychleji zašpiní a pohltí nepříjemný zápach. Pro ochranu vašeho zdraví by se měly pravidelně čistit.
  • Nepohodlí, ke kterému dochází při nošení bot, by nás mělo přimět k jejich čištění. Pokud máte pocit, že se vám vložka lepí na nohy, je to známka toho, že je čas je osvěžit.

Čím byste měli vyčistit vnitřek bot?


Přemýšlíte, jak vyčistit vnitřek bot, abyste je nezničili a zároveň se zbavili nečistot a nepříjemného zápachu? Věnujte pozornost materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Zvolte pro něj vhodnou metodu péče.

  1. Kožené boty nemají rády vodu. Můžete ho použít v malém množství, např. ve formě vlhké utěrky z mikrovlákna. Kromě toho používejte specializované přípravky dostupné na trhu. Pamatujte, že nubuk, semiš a lícová kůže se čistí pomocí různých produktů. Jejich složení bylo pečlivě vybráno tak, aby vyhovovalo specifičnosti jednotlivých materiálů.
  2. Boty z textilu, např. bavlny, jako jsou tenisky a tenisky, lze prát v pračce. Stačí je umístit do speciálních sáčků a použít jemné čisticí prostředky. Toto řešení má však některé nevýhody. Pokud se boty rozpadnou, ztratíte nárok na reklamaci. Vyzkoušejte tuto metodu u starších bot, které nosíte přes 2 roky.

Jak čistit boty uvnitř?

  • Ušpinily se vám vaše oblíbené ploché boty uvnitř? Zkontrolujte, z čeho jsou vyrobeny a kupte si vhodný přípravek. Používejte jej podle pokynů výrobce na obalu. Pamatujte, že pokud nebudete dodržovat doporučení, riskujete poškození bot.
  • Plastové žabky, které si vezmete na koupaliště a oblíbené plastové balerínky, získají svůj dřívější vzhled, když je otřete vlhkým hadříkem.
  • Tenisky můžete přes noc pokrýt jedlou sodou a ráno ji odstranit pomocí tenké špičky vysavače.
  • Pokud uplynula lhůta pro nahlášení případné reklamace, vložte tenisky do pračky ve speciálních sáčcích a použijte jemný prací prostředek. Po sejmutí a vysušení budou vypadat jako nové.
  • Jak vyčistit vložky do bot, když nepomáhají specializované přípravky a osvědčená řešení? Někdy je nejlepším řešením koupit nové, zejména proto, že nejsou nijak zvlášť drahé. Na trhu dokonce najdete vložky do bot, které jsou proslulé svými dezinfekčními a dezodoračními vlastnostmi. Díky tomu zabraňují vzniku nepříjemného zápachu.

Jak vyčistit vnitřek kožených bot?


Dámské kotníkové boty často volí polské ženy na podzim a brzy na jaře. Umožňují vám vytvořit nezapomenutelný styl. Bohužel, když jdeme ze dvora, kde je nízká teplota, do kanceláře, kde je ústřední topení, začnou se nám potit nohy. V důsledku toho se obuv často nasytí nepříjemným zápachem. Jak vyčistit vnitřek kožených bot?

Doporučuje se, aby boty z přírodní kůže měly co nejmenší kontakt s vodou. Vlhká utěrka z mikrovlákna jim neublíží, ale jejich máchání nad dřezem může vést k trvalému poškození obuvi. Naštěstí obchody nabízejí specializované přípravky na čištění lícové kůže, semiše a nubuku. Přiřaďte je ke konkrétnímu materiálu, abyste se vyhnuli nechtěným interakcím.

Nejlepší je zabránit ušpinění bot. Pozoruhodným řešením se zdá být sprej na boty, který je chrání před nepříjemnými pachy. Antiperspirant můžete použít i na nohy. Některé kosmetické přípravky obsahují hliníkové soli, které blokují otvory potních žláz. Kromě toho výrobci často používají přídavek stříbra s antiseptickými vlastnostmi a tea tree oleje.

Jak osvěžit boty uvnitř doma?


Nepříjemný zápach bot často způsobuje četné komplikace. Ne vždy máme náhradní pár, ve kterém můžeme vyjít z domu, například koupit specializovaný čistící přípravek v nedaleké prodejně obuvi. Na záchranu přicházejí osvědčené metody. Jak osvěžit boty uvnitř doma?

  1. Lihový ocet vám pomůže zbavit se nepříjemného zápachu. Díky němu můžete znovu nosit své oblíbené sneakersy. Stačí si připravit speciální směs. Smíchejte ocet s vodou v poměru 1:1 a roztokem vytřete vnitřek bot. Poté je nechte v předsíni přirozeně vyschnout. Nesnažte se tento proces urychlit.
  2. Připravte si přírodní deodorant s tea tree olejem. K tomu smíchejte půl sklenice vody, půl sklenice lihového octa a 5 kapek tea tree oleje. Směs nalijte do lahvičky s rozprašovačem, kterou zakoupíte v drogerii. Před použitím protřepejte a nastříkejte vnitřek bot. Dělejte to každý den po příchodu domů a vyhnete se nepříjemným pachům. Tea tree oil je známý svými antiseptickými vlastnostmi. Omezuje množení bakterií, plísní a virů.
  3. Stačí každou botu vložit do sáčku a poté přes noc dát do mrazáku. Po vytažení z lednice nepříjemný zápach zmizí. Nízká teplota účinně omezuje množení bakterií a plísní.

Zkuste vyčistit vnitřek bot jedlou sodou


Zapáchají vaše dámské boty nepříjemně? Existují jednoduché a osvědčené způsoby, jak toho dosáhnout. Jedlá soda do bot je jednou z nich. Nalijte do bot a nechte přes noc. Ráno ji seberte tenkou špičkou vysavače.

Doporučeno pro vás

Soubory cookie používáme ke správnému fungování webových stránek, k nabízení sociálních funkcí, analýze návštěvnosti a provádění marketingových aktivit – jak ze strany nás, tak našich Důvěryhodných partnerů. Více informací naleznete v zásadách ochrany osobních údajů. Přijetím této zprávy souhlasíte s jejich uložením na váš počítač. Podmínky uložení nebo přístupu k nim můžete určit kliknutím na záložku „Konfigurace souhlasů“. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat vymazáním cookies z prohlížeče na koncovém zařízení.
Close
pixel